آتلیه تخصصی عکاسی معماری، ساختمان و بنا
عکاسی معماری، به معنای عکس گرفتن از ساختمانها و بناهای گوناگون و سازههایی است که هم از لحاظ زیباییشناسی و هم لحاظ ساختاری، بینقص است. عکاسی معماری نیازمند مهارت بر تکنیکهای گوناگون و برخورداری از ابزار ویژه است.
[نمونه عکسهای معماری، ساختمان و بنا در آتلیه فیلم و عکس خورشید]
فهرست مطالب
عکاسی معماری در آتلیه فیلم و عکس خورشید
مهمترین موضوع برای ما در این زمینه این است که مطمئن شویم زمان کافی برای این کار اختصاص داده ایم و همانقدر که برای معمار یا طراح سازه مسئله اهمیت دارد، ما نیز توجه به خرج دادهایم. سعی ما بر این است که در عکسها همان حالت و فضایی که طراح سعی داشته ایجاد کند، در عکس نشان دهیم. این کار یک پروسه طولانی است، باور داشته باشید یا نه، دوربین عکاسی به اندازه انسانها هوشمند نیست و بنابراین برای هر عکس معماری که دارای خصوصیات گفته شده باشد، لازم است مهارت و تلاش زیادی خرج شود.
بیشترین زمان ما که در هنگام عکسبرداری، صرف کار بر روی فضای سازه میشود. ما سعی میکنیم احساس و حالتی که قصد داریم در عکس نشان دهیم را توسط عناصری مانند ترکیب بندی، نورپردازی، چیدمان دکوراسیون و اجزای آن و همچنین به کمک تجربه و مهارت بالا و ابزار پیشرفته عکاسی، در عکس ایجاد کنیم.
تجهیزات عکاسی
یکی از چیزهایی که معمولا باعث تعجب مشتریان ما میشود، وسایل و ابزار زیادی است که برای کار استفاده میکنیم. این تعجب، به خاطر تصوری است که در مورد عکاسی معماری وجود دارد، و این که تنها در دست داشتن یک دوربین حرفهای برای گرفتن عکسهای با کیفیت کفایت میکند.
ما پس از تجربه ی چندین ساله در این کار با ترفندهای گوناگون آن آشنایی داریم و میدانیم که چگونه باید نورپردازی فضا را تنظیم کنیم تا حس فضا در عکس منتقل شود و این که نشان دادن فضای مینیمالیستی و سادگی در عکسها، تاثیر گذاری بیشتری دارد.
هدف ما تولید عکسهایی است که به لحاظ زیباشناختی، در سطح بالایی قرار دارد و بیننده را تحت تاثیر قرار میدهد، اما با نگاه کردن به عکس، این موضوع که ابزار نورپردازی و عکاسی حرفهای برای آن به کار رفته است، قابل تشخیص نیست.
ترکیب بندی عکس برای فضای داخلی
ترکیببندی فضا، قلب عکاسی معماری است. ترکیب بندی فضا مهمترین و وقت گیرترین کار در عکاسی معماری است. وقتی که صرف جابهجایی عناصر صحنه مانند مبلمان و غیره میشود، بسیار قابل توجه است. عکاسان حرفه ای ما عقیده دارد که چیدمان و ترکیب بندی فضای عکس، ۹۵ درصد از وقت کار را به خود اختصاص میدهد و فرآیند عکس برداری، تنها ۵ درصد باقی مانده را. ما سعی میکنیم عکسی بگیریم که در فضای آن، تعادل وجود دارد و توجه بیننده به طور یکسان به تمام نواحی عکس معطوف میشود و در عین حال عکس، به تمامی ویژگیهای منحصر به فرد مورد نظر ما تاکید دارد.
وقتی نوبت به سبک عکس میرسد، ما حرفهای زیادی برای گفتن داریم. به کمک تجربه بالای عکاسان ما در ایجاد پس زمینهی مناسب برای عکسهای گوناگون، آنها به خوبی میدانند که چه عناصری در صحنه به این عکس میآیند و باید باشند و چه عناصری نه. پدید آوردن سبک در عکاسی معماری داخلی اهمیت بالایی دارد و تعیین کننده حس فضا در عکس است.
ترکیب بندی عکس برای فضای خارجی
جواب دادن به این سوال که آیا لازم است از محیط اطراف نمای خارجی بنا هم عکس تهیه شود یا نه، بستگی به این دارد که قصد دارید در عکسها چه چیزی را نشان دهید و چه پیامی را منتقل کنید. به دلخواه شما میتوان فضای اطراف عکس را در آن قرار داد یا از آن حذف کرد.
در صورتی که نمای دور، تصویر بهتری ایجاد میکند میتوان از واید شات استفاده کرد و در صورتی که تمایل به نشان دادن فضای اطراف ندارید، ما میتوانیم آن را از عکس حذف کنیم.
یک مثال خوب میتواند یک ساختمان قدیمی در فضای مدرن شهری باشد. در صورتی که بخواهیم در عکس این پیام را منتقل کنیم که ساختمان با فضای اطرافش متفاوت است و به آن تعلق ندارد، لازم است از نمای دورتری عکس بگیریم ولی در صورتی که تنها تاکید ما در عکس معماری سنتی و زیبای ساختمان است، نیازی به بودن ساختمانهای اطراف در عکس نیست.
در پایان
مطالبی که گفته شد نشان دهندهی بخش کوچکی از کار ما در آتلیه فیلم و عکس خورشید برای تولید عکسهای معماری است و تنها نیمی از پروسهی تولید عکس را پوشش میدهد. نیمهی دیگر فرآیند تولید عکس پس از گرفتن عکسها که با کار ادیت عکسهای گرفته شده شروع میشود.
تکنیکها
مهمترین اصل در عکاسی معماری، استفاده و کنترل کردن پرسپکتیو عکس است به گونهای که بر خطوط عمودی عکس که به موازات هم نیستند، تاکید بیشتری شود. این کار را میتوان با قرار دادن کانون دوربین به نحوی که صرف نظر از ارتفاع لنز آن، عمود بر زمین باشد، انجام داد. همچنین این کار نیازمند استفاده از لنزهای تیلت/شیفت و ادیت عکس پس از عکسبرداری است.
در گذشته عموما از دوربینهای قطع بزرگ برای عکاسی معماری استفاده میشد، چرا که این دوربینها امکان حرکات شیفت و تیلت لنز دوربین نسبت به صفحهی عکاسی را محیا میکردند. این دوربینها امکان ایجاد پرسپکتیو دلخواه و خلاقیت بسیار در عکاسی را فراهم میکرند.
امروزه از دوربینهای DSLR برای عکاسی معماری استفاده میشود که دارای لنزهای شیفت/تیلت قابل اتصال به دوربین هستند.
معماری داخلی و خارجی
عکاسی معماری میتواند هم از نمای داخلی و هم از نمای خارجی ساختمان باشد. برخی از تکنیکهای عکاسی معماری در هر دو این زمینهها یکسان است، اما برای داشتن برخی نماها و ویژگیهای خاص در عکس هر کدام از این موارد نیازمند ابزار خاصی هستند:
نمای خارجی
عکسبرداری از نمای خارجی این مزیت را دارد که در صورتی که در روز انجام شود در آن از نور طبیعی استفاده میشود و در صورتی که در شب انجام شود میتوان از نورپردازی ساختمان یا نورپردازی خیابان و محیط اطراف بهره برد و همچنین از اثر نور ماه و نور شفق استفاده کرد.
در بسیاری از موارد محوطه سازی ساختمان در عکاسی اهمیت بسیاری دارد و تاثیر زیادی در ترکیب بندی عکس دارد و لازم است با ساختمان، هارمونی و همخوانی داشته باشد. یک عکاس معماری معمولا سعی میکند گل و درختهای اطراف ساختمان، آب نماها و یا مجسمه و سازههای اطراف ساختمان را در عکس بگنجاند تا به کمک آنها ترکیببندی عکس را زیباتر کند و چشم بیننده را به سمت موضوع اصلی که همان ساختمان است، هدایت کند.
نمای داخلی
عکاسی از نمای داخلی ساختمان هم میتواند با کمک چراغهای داخل ساختمان و نور طبیعی که از پنجره وارد میشود، انجام شود با این حال در اغلب موارد عکاسان معماری برای گرفتن عکس از نمای داخلی، از ابزارهای نورپردازی استفاده میکنند تا شفافیت و روشنی عکس را بالا ببرند. برای این منظور میتوان از نور فلاش یا لامپ مخصوص نورپردازی استفاده کرد.
یکی از مزایای عکاسی معماری این است که مدل متحرکی در عکس نیست و میتوان برای رسیدن به نورپردازی ایده آل مورد نظر عکاس، از تکنیکهای ادیت عکس استفاده کرد.